Érd-figyelő

Kell egy hely az érdieknek, ahol összegyűjthetik panaszaikat, észrevételeiket, kommentálhatják azokat, és ahol friss híreket is olvashatnak. Ez az Érd figyelő, a BKV-figyelő és a MÁV-figyelő testvére.

A blog egyrészt saját cikkekből, másrészt a Ti észrevételeitekből készül, így ha van ilyen, akkor a BKV- és MÁV figyelőhöz hasonlóan írjátok meg nekünk az erdfigyelo@gmail.com címre.

Friss topikok

  • szereko: Lám- lám, úgy látszik kifáradt a tisztelt adóalany a meddő ingatlanadó vitában. Az új érdi ingatl... (2010.12.14. 22:10) Az új ingatlanadó jó az érdieknek?
  • nzolta: Jó lenne tudni, hogy a sportcsarnok építésénél mennyire figyeltek oda a megújuló energia hasznosít... (2010.08.22. 08:54) Sportcsarnok helyett kísértetkastély
  • scooby doo: Hát nem nagyon tudtam sajnálni a népet... A Gaskó meg amúgyis egy f@sz. (2009.11.21. 22:01) Már vége is a sztrájknak!
  • rrroka: @effe23: hát ez egy fogós kérdés. a chinoin felé nem szoktak lenni ebek, de egyszer találkoztam ké... (2009.10.06. 06:43) Érden futok
  • scooby doo: @Fricy: A Volán mit követ? Semmit. Pl. a 734 reggel 6:30 körül, nem elég a 20 perc, a Bem téren má... (2009.09.23. 20:04) Ütemes menetrend

Linkblog

Sportcsarnok helyett kísértetkastély

2009.04.09. 13:40 BKV figyelő.hu

Az előző városvezetés törvénysértő módon értékesítette a Sportcsarnokhoz tartozó telket, így az erre vonatkozó adásvételi szerződés semmis - döntött a bíróság. Az ítélet jogerős, és mert a többi, Sportcsarnokkal kapcsolatos megállapodás ezzel a szerződéssel összefügg, azok sem tekinthetők érvényesnek. A beruházással kapcsolatban a telekeladás törvénytelensége csak az egyik probléma: a finanszírozással, az épület állapotával, felszereltségével is komoly gondok vannak és voltak. Ahogy Segesdi János fogalmaz: a Sportcsarnok jelenleg csupán egy „kísértetkastély”.

Jogerőre emelkedett az a bírósági ítélet, amely kimondja: semmis a szerződés, amit még az előző városvezetés kötött a beruházóval a Sportcsarnok telkére vonatkozóan – jelentette be múlt szerdai sajtótájékoztatóján Segesdi János alpolgármester. A pert még 2006. márciusában a Pest Megyei Főügyészség kezdeményezte az önkormányzat, valamint a beruházó HVB-Leasing Sport Kft. ellen, azzal a céllal, hogy megállapítást nyerjen: érvényes-e az önkormányzat és a HVB között 2005. májusában létrejött, a Sportcsarnok telkére vonatkozó adásvételi szerződés. Az ügyészség álláspontja szerint nem volt az, ugyanis az értékesítést nem előzte meg a jogszabályban ilyen esetekre előírt versenytárgyalás (ugyanezt a Közigazgatási Hivatal még 2005-ben megállapította, ám az akkori városvezetés egy másik törvényre hivatkozva nem fogadta el az ellenzék tiltakozását, és a szerződést érvényben lévőnek tekintette). Az ügyész keresetében arra kérte a bíróságot, hogy a szerződés érvénytelenségének kimondásával egyidejűleg rendelje el az eredeti állapot helyreállítását, vagyis törölje a HVB, illetve jegyezze vissza az önkormányzat tulajdonjogát. A bíróság tavaly októberben kimondta az adásvételi szerződés érvénytelenségét, de nem rendelkezett az eredeti állapot helyreállításáról. Az ügyészség ezért fellebbezett, kérve, hogy ezirányú keresetének is adjon helyt a másodfokú bíróság. A fellebbezést most az ügyészség visszavonta, így az elsőfokú ítélet jogerőre emelkedett. Mivel ez, illetve a többi, a Sportcsarnokkal kapcsolatos szerződés egymással összefügg, a bíróság ítélete az összes megállapodásra kihat.

– Az ítélet következtében az ingatlan, illetve az épület teljes egésze a bank tulajdonában van. Amennyiben az adás-vétellel kapcsolatban bármelyik félnek problémája van, azt polgári peres úton tudja érvényesíteni; a beruházó egyébként már benyújtott egy keresetet az önkormányzat ellen – fogalmazott Segesdi János.

A Sportcsarnok esetében nem a törvénytelen telek-adásvételi szerződés volt az egyetlen probléma, hanem többek közt az is, hogy a beruházással kapcsolatos szerződést úgy kötötte meg az akkori önkormányzat, hogy a kivitelező kiválasztására nem írtak ki közbeszerzési pályázatot. A HVB-vel kötött megállapodás ráadásul rendkívül előnytelen: eszerint a város húsz évig lízingelné a Sportcsarnokot, illetve viselné a működtetési költségeket – ez együtt elérheti évente a félmilliárd forintot is, ugyanis a HVB-Leasing (ma az UniCredit csoport tagja) 2,6 milliárd forintra becsülte a létesítmény értékét. Ezen felül a futamidő végén a városnak vissza kellene vásárolnia a területet, akkori árakon. Ezek a feltételek az önkormányzat anyagi ellehetetlenüléséhez vezetnének. Ráadásul a Sportcsarnoknak 2006. őszére (azaz az önkormányzati választások idejére) el kellett volna készülnie. Ehhez képest a beruházó csupán 2007. januárjában nyújtott be használatba vételi engedély iránti kérelmet, ám később ezt is felfüggesztette. Így a
város jelenlegi vezetése – miután 2006. októberétől többször is felszólította teljesítésre az építtetőt – 2007. februárjában elállt a szerződéstől.

– Ennek köszönhetően anyagi kár az önkormányzatot nem érte, az erkölcsi kár viszont jelentős, hiszen az érdiek egy „kísértetkastélyt” látnak, amiről azt hiszik, hogy készen van, hogy az ő érdekükben épült, miközben egy átverés részesei. Ez a beruházás nem szolgált mást, minthogy bizonyos politikai érdekeket kiszolgálva, népszerűséget próbáljon biztosítani egyesek számára, még annak árán is, hogy az államháztartási vagy az önkormányzati törvényt megszegve írtak alá szerződéseket – jelentette ki Segesdi János, aki utalt arra is: a létesítmény ötlete nem az akkori szocialista városvezetésé volt, hanem az Összefogás Egyesületé, amely még 2002-ben javasolta és kidolgozta egy sportcentrum megvalósíthatósági tanulmányát. Ezt az elképzelést felkarolva az akkori vezetés tárgyalásokat kezdett a beruházás megvalósításáról.

– Noha kiderült, hogy a 2006-os választásokra ezt a projektet nem tudják lebonyolítani, a közgyűlés tiltakozása ellenére keresztülvitték az önkormányzat és a HVB-Leasing közti megállapodást, miközben több törvényt is megszegtek – hangsúlyozta Segesdi János. Az alpolgármester elmondta: a Sportcsarnok felépítésével kapcsolatos szerződéseket az önkormányzati képviselők nem ismerhették meg azok aláírását megelőzően, ráadásul az akkori polgármester által aláírt szerződéseket az üvegzseb-törvény rendelkezései ellenére előbb titkosították, majd több képviselő határozott kérésére titoktartási nyilatkozat aláírása mellett biztosítottak csak a betekintést.

– Figyelmeztettük az önkormányzatot arra, hogy szabálytalanságok sorát követi el, ennek ellenére a városvezetés ragaszkodott ahhoz, hogy végigvigye a beruházást, és sikertörténetként kommunikálta – tette hozzá az alpolgármester. Hangsúlyozta azt is: a Sportcsarnok a mai napig nem készült el, és nincs átadható állapotban.

- Több műszaki probléma is felmerült. Már az egy évvel ezelőtti bejáráson is kisebb beázásokat vettünk észre, és az eredeti megállapodásban foglaltakat sem teljesítette a beruházó: nincsenek megfelelő lelátók, a ruhatár kicsi – sorolta Segesdi János. – Mindazonáltal, amióta elálltunk a szerződéstől, keressük annak lehetőségét, hogy – olyan gazdálkodással, amely az önkormányzatot nem lehetetleníti el – ezt a létesítményt megnyissuk. A város álláspontja kezdetben az volt, hogy ha a beruházó a Sportcsarnokot használható állapotba hozza, az önkormányzat egy új megállapodás – azaz más összeg és ütemezés – keretében még a megvásárlást sem zárná ki. Ezt a bank azonnal elutasította, mivel az önkormányzat által ajánlott összeget nem tartották megfelelőnek. A tárgyalások folytatódtak, végül a bankcsoport milánói központja is jóváhagyott egy konstrukciót, amit azonban a magyar igazgatóság ennek ellenére sem fogadott el – mondta Segesdi János hozzáfűzte: mivel most már bírósági ítélet mondja ki, hogy az önkormányzatot szerződési kötelezettség nem terheli, a jövőben várhatóan megfelelő pozícióból tud majd tárgyalni a hasznosításról – persze egy esetleges megállapodás feltétele, hogy a bank visszavonja az önkormányzat elleni keresetét. A bankcsoport egyébként kérte a Sportcsarnok melletti, közel hat hektáros önkormányzati tulajdonban lévő területet is, ám a város ezt nem kívánja eladni, legfeljebb használatba adni, annak érdekében, hogy az így befolyó bevétel fedezze a Sportcsarnok működtetési költségeit. A városvezetés azt szeretné, ha ezen a közel hat hektáron – amelynek hasznosítására több érdeklődő is van - élményfürdő, konferenciák megtartására is alkalmas szálloda, egyéb szórakoztató létesítmények épülnének, amelyek üzleti alapon tudnak működni, és nemcsak a sportolni, hanem a kikapcsolódni vágyó családokat is vonzaná, amellett megoldaná a város szállásgondjait is.

– Ha az általunk teljes részletességgel kidolgozott koncepciót a bankcsoport elfogadná, akár május-június hónapban megnyílhatna a Sportcsarnok – fűzte hozzá Segesdi János, aki elmondta azt is: jelen álláspontjuk szerint évente 150 millió forintért bérelné a város a Sportcsarnok működési idejének jelentős százalékát – ennyit tenne lehetővé a költségvetés.

- Az ügy kapcsán ha vagyoni kár nem is, erkölcsi annál inkább érte az önkormányzatot, így azt is meg kell vizsgálnunk, milyen lépések vezethetnek ahhoz, hogy a jogerős bírósági ítélet birtokában akár a felelősöket, akár az esetleges károkozókat megtaláljuk – mondta az alpolgármester, aki szót ejtett a Gárdonyi Géza Általános Iskola építkezéséről is. A kivitelező jelenleg tizennégy napos csúszásban van a munkálatok tervezett állásáshoz képest, ugyanis anyagi gondokkal küzd. - Folyamatosan tárgyalunk annak érdekében, hogy ne legyenek zökkenők, és a kitűzött határidő tartható legyen – mondta Segesdi János, aki újságírói kérdésre azt is elmondta: az önkormányzat a fővállalkozó felé időben teljesítette fizetési kötelezettségeit.

Az ötös körforgalom és a Budai út közti, a két vasúti átjárót érintő útszakaszok felújításával kapcsolatban az alpolgármester kérte a lakosság és az arra közlekedők türelmét, illetve azt, hogy aki teheti, válasszon más útvonalat, hogy a munkavégzés minél zavartalanabbul folyhasson a területen.

(Érdi újság)

26 komment

Címkék: lapszemle bíróság önkormányzat érd sportcsarnok érdi újság

A bejegyzés trackback címe:

https://erdfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr641055793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ákibard! 2009.04.09. 13:50:19

Tyűha. Ez a blog nem jut a taxifigyelő sorsára ugye?

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2009.04.09. 13:53:51

@Ákibard!:

Itt lesz téma rendesen. A Taxis blog nem volt kigondolva. Ez ki van :)

Ákibard! 2009.04.09. 13:55:42

@BKV figyelő:
Úgy legyen!
Ez azt jelenti, hogy a MÁV figyelőn kevésbé lesz többségben az érdi probléma? (teret engedve a WC-knek? :-P)

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2009.04.09. 14:00:32

@Ákibard!:

Minden blogomban egy kicsit sokat beszélek Érdről, ami a BKV és a MÁV blogon is off téma. Régóta tudom, hogy egy érdi blogra szükség van, mert sok itt a hiba, a hiányosság, és mindig van miről beszélni. Ezért más, mint a taxis blog. Ott már az első bejegyzés anyázást váltott ki, és egy idő után tényleg nem szólt volna másról, mint a taxisok feljelentgetéséről. Érdemi változás nem lett volna.

Egy kisebb város estén jóval nagyobb a valószínűsége annak, hogy a felvetett hibákat valaki orvosolja majd.

Kérdésedre válaszolva: Kevesebb Érd lesz a MÁV blogon:)

Ákibard! 2009.04.09. 14:09:06

@BKV figyelő:
Legyen igazad, bár szerintem túlvállalod magad... A BKVf sikerén nagyon felbuzdultál, ami nem baj, csak ne élj vissza vele.
Szvsz jobban járnál, ha az ott kiharcolt figyelmet a BKV-ra fordítanád, és nem szeretnél még-még-még másból is részesedni.
A MÁV-nál meg szerintem jobban járnál, ha olvasói leeleket közölnél, tudom miért lett így átalakítva a dolog, de Georgejr ismét kezdi hanyagolni a blogját,(3-4 napig ugyanaz van kint) Te pedig azzal, hogy megmutatsz 1-1 dolgot legyen az szétfirkált állomás vagy szép kocsi, elveszti a közszolgálati funkcióját, inkább privátjelleű lesz.
Ez csak a saját véleményem.

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2009.04.09. 14:13:12

@Ákibard!:

Nem élek vissza a "sikerrel" csak tovább kamatoztatom. És ha 1 helyett 3 helyen tudok segíteni az embereknek, akkor miért ne tenném meg? Szerintem szükség van erre.

MÁV-figyelőn lesz olvasói levél. Holnap is lesz. Úgy beszéltük meg, hogy én az olvasói levelekkel nem fogok annyira foglalkozni, mint ő, inkább továbbítom neki, de úgy látom, hogy tényleg hanyagolja a blogot, ezért sűrűbben teszek majd ki észrevételeket.

Javaslatokat, észrevételeket köszönöm:)

georgejr · http://mav.blog.hu 2009.04.09. 14:47:11

@Ákibard!: @BKV figyelő: Nem hanyagolom a blogot, csak Te nem lattal post-ot. Hetvegen nem tettem ki postot, mindenki menjen ki a szabadba:) Egyebkent erdekes, ha egy nap kimarad akkor egybol hanyagolom??? koszi fiuk...

georgejr · http://mav.blog.hu 2009.04.09. 14:51:07

@BKV figyelő: ha nem kuldod at nem is tudom kitenni, azt azert tegyuk hozza... es mibol vontad le a kovetkeztetest, hogy hanyagolom???

Rocko- 2009.04.09. 14:53:16

ahahaha télleg figyelô brand.
lesz majd kuki figyelô meg minden figyelô, felügyelô figyelô. :D

a fenti csarnok meg majd szépen, magában elrohad, mint a tüskecsarnok.

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2009.04.09. 16:09:51

@georgejr: Jelenleg annyi jön, amennyit én szeretnék felhasználni. Heti 1-2 panaszt használok fel. Azt mondtam, hogy ami ezen felül jön, azt továbbítom. Ilyen nincs jelenleg:)

Onnan következtettünk arra, hogy hanyagolod, hogy volt több nap is, amikor nem került ki semmi a blogra. De ha ez nem így van, akkor elnézést kérek, rosszul "következtetek".

georgejr · http://mav.blog.hu 2009.04.09. 16:27:56

@BKV figyelő: a több nap az hetvege volt, illetve 1 nap volt

Mesteri Margarita 2009.04.09. 17:31:17

ajj de szétoffoltátok az első posztot :(

A csarnok Érd szégyene (az egyik)! Itt van ez a nagy település - kiterjedésre és a lakosok számára tekintettel is -, és nincs már strandja, se uszodája, sem sportpályája. Van valami az Ercsi úton + néhány kibérelhető pálya, iskolai tornaterem. Mindössze két középiskolája van, abból az egyiket be akarták záratni. Mi lenne, ha nem járnának a középiskolás korú diákok budapesti (vagy más környező) intézményekbe?

Mostmár 3-4 éve, hogy bedobták ezt a Sportcsarnok-dolgot, hogy lesz itt minden, toronyóra lánccal; nem kell majd a StopShop tetején görkorizni, gördeszkázni és a bicajosoknak is jut jobb a régi buszpályaudvarnál. És nem kell majd elmenni Budatéténybe vagy Százhalombattára, ha valaki úszni szeretne.
Kínos ez az egész szabálytalankodás-sorozat és tudom, a pereskedés sem megy egy nap alatt. De ha most tavasszal sem adják át, akkor ez úgy fog elrohadni, hogy földi halandó be sem tette oda a lábát.


(Ja, és ez csak a városközpont! Hol van még összekötve mondjuk Parkváros Ófaluval... :S)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.04.09. 19:08:53

@Mesteri Margarita: annyiban örülhetünk és reménykedhetünk, h a bíróság az önkormi javára döntött. mostmár tök mindegy melyik oldal, csak kezdjenek vmit ezzel szar a helyzettel!

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.04.09. 20:51:48

pont ez a téma a MTV szempont műsorában is. :)

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2009.04.09. 20:57:33

@rrroka: Én is láttam, és igazat kell adnom a Döcsakovszkynak.

Mesteri Margarita 2009.04.09. 21:23:09

én meg nem láttam :( mit mondott?

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2009.04.09. 21:24:45

@Mesteri Margarita:

Be fogom linkelni, ha fent lesz az MTV oldalán. Majd kiteszem:)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.04.10. 05:37:53

@Mesteri Margarita: egyébként kb azt ami a cikkben van, azzal kiagészítve, ha szempont mindig meghallgatja a mindkét oldalt. így volt ilyen érdekes állítás:a sportcsarnok beázik - nem is ázik be; nem raktak öltözőszekrényeket meg büfét - nem, de azt nem is az építő csinálja; nincs lelátó - mobil lelátót tervezte; a mobil lelátó kicsi - tekintve az érdi rohadtul nagy közösségi életet a mobil lelátó még sok is.
a vége volt a tuti, azt mondja a riporter srác: mikor unja meg 70 ezer lakos, hogy a két párt szarakodik egymással mindenben az ő pénzükön és rúgja őket picsán? persze nem pontosan ezekkel a szavakkal. :D

Érdlakó 2009.04.10. 19:45:46

Volt egy nyílt nap, sajnos elég kevesen mentek el. Aki ott volt, mindenki le volt döbbenve (leszámítva persze a volt polgármestert). A Sportcsarnok csak addig kívánatos, amíg kívülről nézi az ember. Ha bemész és meglátod, hogy mi van benne, mindjárt elgondolkozol , hogy szabad-e erre ennyi pénzt kiadni.

Szabad-e minden évben egy komplett iskola építésének árát kifizetni egy olyan létesítményért, ami döbbenetesen xar állapotban van?

Az lenne jó, ha minél többen látnák belülről! Mindjárt kevesebben követelnék, hogy a város vegye meg a banktól pár milliárdért!

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.04.13. 11:47:11

@Érdlakó: meg lehet még nézni vmikor? BKVFi biztos szívesen fotózna belülről is.

ropi21 2009.04.15. 21:13:30

gyertek csak battára, had hozza vissza a friss új uszoda (amit hamarabb is építettek, jobb is lett...) az árát
no, nem kárörvendek
bámulatos, hogy meg tudok lepődni azon, hogy régen emlékszem elmentem mellette, nézegettem, konstatáltam.. majd olvastam a sorsát
elfelejtődött
és mai napig ugyanott áll kihasználatlanul :(

Érdlakó 2009.04.19. 09:34:09

@rrroka: Szerintem igen, bár nem tudom, mikor lesz legközelebb nyílt nap. Minél előbb, annál jobb lenne. De ha képek kellenek, tudok szerezni.

Jegkoko 2009.04.29. 17:42:06

Én láttam képekről a belsejét és bizony nagyon jól nézne ki, ha nem ilyen hülye vezetése lenne érdnek.De már 2006 ban borítékolni lehetett, hogy ez 2010 ben se fog megnyílni már csak azért se alapon.Ilyen egyszerü sajnálatos, hogy érdnek is ilyen hülye vezetése van akik csak mindig vissza mutogatnak az előzőekre, aztán meg nem csinálnak semmit se

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.04.30. 05:28:13

@Jegkoko: az még szomorúbb, amikor van is okuk mutogatni, de csak azért nem hozzák helyre a dolgokat, h mindig legyen mire mutogatni.

Jegkoko 2009.04.30. 15:53:00

Gondolom a mostani érdi vezetés nem hangoztatta a választási programjukba: nem nyitjuk meg a sportcsarnokot, nem építünk egy méter csatornát és utakat se, a vasúti átjáró átadását legalább 1 évvel elhalasszuk, még akkor is ha teljesen kész lesz, mert mi az hogy olyan dolog épül amit az előző vezetés kezdett el

nzolta 2010.08.22. 08:54:09

Jó lenne tudni, hogy a sportcsarnok építésénél mennyire figyeltek oda a megújuló energia hasznosítására.Pl korszerű pl levegős szellőztető és fűtőrendszere van e.Napkollektort használnak e medence fűtéshez stb.A vizet korszerűen vegyszermentes tisztítják?Ha ezek nem energiatakarékosak akkor magas az üzemelési költségük így valójában nem a mai kornak megfelelően építették így valójában a felét se éri.
Másik kérdés esetleg a környező települések segítségével tudnánk e üzemeltetni .Egyáltalán a környező településeknek van e rá igényük.
Addig amíg ezek nem tisztázottak legalább van a tanuszoda.Akár esetleg érték csökkentve (50%) nem e lehet megvásárolni .. a hiányosságokat pótolni .
Valójában ha már van ki kellene használni.De csak akkor ha jó üzlet nekünk.Ne másnak csináljunk üzletet.Ha kell várjuk akár vele néhány évet utána viszont mi húzzuk a hasznot és a gyerekeink.
süti beállítások módosítása