Érd-figyelő

Kell egy hely az érdieknek, ahol összegyűjthetik panaszaikat, észrevételeiket, kommentálhatják azokat, és ahol friss híreket is olvashatnak. Ez az Érd figyelő, a BKV-figyelő és a MÁV-figyelő testvére.

A blog egyrészt saját cikkekből, másrészt a Ti észrevételeitekből készül, így ha van ilyen, akkor a BKV- és MÁV figyelőhöz hasonlóan írjátok meg nekünk az erdfigyelo@gmail.com címre.

Friss topikok

  • szereko: Lám- lám, úgy látszik kifáradt a tisztelt adóalany a meddő ingatlanadó vitában. Az új érdi ingatl... (2010.12.14. 22:10) Az új ingatlanadó jó az érdieknek?
  • nzolta: Jó lenne tudni, hogy a sportcsarnok építésénél mennyire figyeltek oda a megújuló energia hasznosít... (2010.08.22. 08:54) Sportcsarnok helyett kísértetkastély
  • scooby doo: Hát nem nagyon tudtam sajnálni a népet... A Gaskó meg amúgyis egy f@sz. (2009.11.21. 22:01) Már vége is a sztrájknak!
  • rrroka: @effe23: hát ez egy fogós kérdés. a chinoin felé nem szoktak lenni ebek, de egyszer találkoztam ké... (2009.10.06. 06:43) Érden futok
  • scooby doo: @Fricy: A Volán mit követ? Semmit. Pl. a 734 reggel 6:30 körül, nem elég a 20 perc, a Bem téren má... (2009.09.23. 20:04) Ütemes menetrend

Linkblog

210 százalékos adóemelést jelent az ingatlanadó?

2009.06.09. 10:00 Érdlakó

Olvasgatom az ingatlanadó témában megszólalókat és csak bámulom, hogy senki nem jön rá arra a csavarra, amit épp most készítenek elő. Azon is nagyon csodálkozom, hogy van aki lelkendezve örül érdiként a bevezetésnek-valószínűleg félreértésből.

Ha hihetünk a híreknek, egyedül Érden próbálták ki élesben a korrigált forgalmi-érték alapján meghatározott, ingatlanhoz köthető helyi adót lakóházak esetében. Szerintem megkérdezhették volna, hogy mi a tapasztalat, mert az van bőven.

A kormány által bevezetni kívánt adóval több gond is van.

Az első gond, amit eddig senki nem vett észre, az adó mértéke.

Vegyünk például egy 35 millió Ft-os értéken bevallott érdi ingatlant (nem véletlenül használom ezt a terminust, mert míg a valóságban, ha végigsétálunk a városban, mérget vennénk rá, hogy rengeteg ilyen értékű ingaltan van, a valóságban kevesen vallottak be ennyit az adózás szempontjából).

Jelenleg az önkormányzati adórendelet szerint (amit mellesleg még 2001-ben a helyi MSZP-sek szavazatával vezetett be az akkori polgármester) az adott ingatlan a következőképpen adózik:

Az adó alapja a korrigált forgalmi érték, ami a forgalmi érték 50%-ét jelenti. Magyarán ebben az esetben a fizetendő adó 17,5 millió X 0,45% = 78.750 Ft lenne. De csak lenne!

Ebből lejönnek a különböző kedvezmények: személyenként 20% (de maximum 50%), tehát egy átlagos, legalább egy gyermekkel rendelkező család esetén 50% kedvezmény van. Tehát marad 39.375 Ft fizetendő helyi adó.

További finomítása a rendszernek, hogy az épület és telek különválik. Ha tehát az ingatlan piaci értéke 35 millió Ft és a telek értéke önmagában 10-15 millió Ft, akkor az adó alapja a különbség (20-25 millió Ft), tehát az egészet átszámolva lecsökkenhet a helyi adó 22.500 Ft-ig. A beépített telek után nem kell adót fizetni!

Egy fős háztartás esetén és a kettőnél több gyermeket nevelőknél, ha a nyugdíjminimum  kétszeresét (57.000 Ft) nem haladja meg a közös háztartásban élők egy főre jutó jövedelme, az adó kérelemre elengedhető.

Az új ingatlanadó tervezete szerint az adott ház esetében 35 millió X 0,35% =122.500 Ft adót kell majd fizetni az adott ingatlan tulajdonosának! Ez tehát mintegy 210%-os adóemelés (de a telek értéket is figyelembe véve és levonva 444% !!! ). Magyarán ötször annyi adót kell fizessen a polgár, mint eddig.

Kedvezmény akkor van, ha legalább 3 gyermek van a családban és csak a harmadik gyermektől kezdődően gyermekenként 15% kedvezmény vehető igénybe (tehát 3 gyermek esetében -122.500 X 15% = -18.375 Ft, marad fizetnivaló 104.125 Ft)

A nyugdíjasok is kell adót fizessenek. Számukra az ingatlan 10 millió Ft-ot meghaladó része adóköteles (tehát példánkban 35-10=25 millió X 0,35% = 87.500 Ft-ot kell majd fizessenek).

A helyi (építmény)adó továbbra is megmarad (a 30 millió alatti ingatlanokra is). A különbség csupán az, hogy a 30 millió fölötti ingatlanok esetében ez levonható a központi (ingatlan)adóból.

A másik gond pedig egy elvi gond.

Minden civilizált országban, ahol ilyen típusú adó van, az nem egy "büntetés" azért, mert valaki volt olyan szorgos és verejtékes munkával -esetleg hitelből- megszerzett egy ingatlant. Mindenhol egy helyi adó, amely arról szól, hogy a helyi közszolgáltatásokhoz (közvilágítás, iskolafenntartás, útkarbantartás, stb) szükséges összegeket a helyi önkormányzat úgy teremti elő, hogy a teljes összeget elosztja a háztartások között valamilyen rendező elv alapján. Mint például kicsiben a társasházaknál a közös költség.

Hogy érthetőbb legyek: ha a szolgáltatások ellátáshoz települési szinten kell mondjuk 1.000 Ft és van 10 ház (amelyben 10 család lakik), akkor azt mondja az önkormányzat: minden család 100 Ft-al járul hozzá a közös költségekhez. Ez persze egy végtelen leegyszerűsítése a kérdésnek (és nem szerepelnek benne az adórendszerünkben található differenciáló elemek-pl nm alapon vagy értékalapon, stb ), de szemléltető példának jó.

Az adó alapja ebben az esetben a ház, de nem azért, mert ezzel akarja valaki büntetni őket, hanem mert egyszerűen el kell osztani valahogy a költségeket és ezt lehet alapul venni. Lehetne persze úgy is elosztani, hogy minden egyes családtag után kell egy összeget fizetni, a piros színre festett házak kétszer annyit fizetnek, mint a kékre festettek, stb. és még sok verzió lehetséges.

Az elvi gond tehát az, hogy a kommunikációval és az alapelvek félresiklatásával az adónemről egy olyan képet alakítottak ki, amely pont a lényeget torzítja el. Ha minden igaz, a mostani rendszer szerint ("fizessenek a gazdagok!" felkiáltással) minden pénz be fog menni egy központi közös kasszába és betömködi azokat a lukakat, amelyek a korábbi évek során keletkeztek. Pl. a hatalmas méretűre duzzadt külföldi adósságtörlesztés lesz belőle.

Tehát a nagy kérdés az, hogy mire megy el a befizetett adó?

Míg helyben valóban az ingatlanhoz, az adót befizető családokhoz kötődő dolgokra költik (útépítés, közterület-fenntartás, közvilágítás, stb), addig a központilag beszedett és elköltött adó egy nagyon távolba vesző cél érdekében történik.

16 komment

Címkék: ingatlan adó forgalmi ingatlanadó érték érd helyi építményadó

A bejegyzés trackback címe:

https://erdfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr951173068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

esef 2009.06.09. 11:05:31

Na vajon hova megy a befizetett adó? Megy a közösbe, onnan meg a kisebbségek "felzárkóztatására", haverok cégeihez, multikhoz, külföldre....
Ez nem csak az érdi helyi adóval van így, hanem az összes többivel is.

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2009.06.09. 11:44:13

Mondjuk abban egyetértek, hogy több "Fideszes" városban, Érden is van ingatlanadó. Ne ígérgessenek, hogy ha megválasztják őket akkor majd eltörlik. Ahol tehetik, ott töröljék el most...

Érdlakó 2009.06.09. 12:00:20

@BKV figyelő: Olvastad a post második felét is? :)

Szlogenszerűen lehet ezt emlegetni, de a valóság némileg árnyaltabb. Pont az a gond, hogy a "vagyonadónak" becézett bevezetendő adó teljesen hitelteleníti az amúgy jó célt is szolgálható helyi adót. Az adónak ugye az az alapvető funkciója, hogy valami közös cél (pl. helyi közszolgáltatás ellátása) érdekében összedobjuk a pénzt.

Csak nagyon halkan jegyzem meg, hogy szinte minden településen van ingatlanhoz köthető adó, csak mondjuk kommunális adónak hívják. Ami logikus is, hisz az önkormányzatnak nincs pénze, csak az, amit a területén lakók befizetnek. Ha tehát nem fizetnek be semmit, akkor nincs miből a helyi szolgáltatásokat ellátni. Amit általában csak akkor észlel a pógár, ha nincs (pl. közvilágítás). :)

Érden pl. ha kiesne 350-400 millió Ft bevétel évente, az önkormányzat valószínűleg képtelen lenne normális szinten fenntartani a közszolgáltatásokat. A Közterület-Fenntartó Intézmény éves költségvetése 700 millió Ft.

Tehát alapvetően ezzel a -nagyon igazságtalan, irracionális és félrevezető kommunikációval kísért bevezetéssel van gond.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.06.09. 12:06:00

hú ez aztán a kifejtős feladat!
értem a célzást, h ne menjek bele ilyen fejtegetésekbe legközelebb... ;)
egyébként ha ezt vki 100%-ig érti rajtad kívül, akkor le a kalappal előtte.

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2009.06.09. 12:08:47

@Érdlakó:

Olvastam, csak mint témát érdekesnek láttam felhozni, hogy beszéljünk róla. Amit leírtál az tök jogos, erre való az adó. Kíváncsi vagyok mi lesz a vége.

Milán Bp · http://htcdesire.blog.hu 2009.06.09. 14:38:37

Egyik kezetekkel panaszlevelet írtok az adó ellen, másikkal meg panaszlevelet az ellen, hogy állambácsinak miért nincs pénze erre meg arra....

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.06.09. 14:41:20

@Milán Milán: mármint kicsoda, az érdfigyelő blog?!

tojáslabda 2009.06.09. 17:57:16

Ha azt vesszük akkor az 100 valahány ezer forint se sok, hiszen aki meg tud venni egy minimum 35 milliós ingatlant az ezt is ki fogja tudni fizetni.

Adani 2009.06.09. 18:00:47

Az ingatlanadó az egy újabb lehúzás. Fizessél azért, mert a saját házadban laksz? Igen vazze, fizess, sőt azért is mert levegőt merészelsz venni. Onnan fúj a szél, h már olyan pénzt akarnak ellopni, ami nincs és ezt tőlünk kell beszedni. Erre hivatott volna a a vizitdíj is ( ami nonszensz ha megnézitek mennyit vonnak le a fizuból TB-re, más országokban is van hasonló igaz ,de ott nem vonnak le ennyit a fizuból egészségügyre).

Kopi3.14 2009.06.09. 19:45:23

@Adani: nézz körbe németeknél, pl. Ott is van vizitdíj, igaz negyedéventére fix összeg, de mellé elég komoly TB befizetések is vannak.
Megmondanád, mégis honnan legyen plusz bevétele az államnak a közfeladatokat ellátni, ha nem az állampolgároktól beszedett adóból? nagoyn demagóg szöveget vetél elő, ami nagoyn nem valós alapú, de gondolkodás tuti nem votl mögötte.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.06.09. 20:32:19

@tojáslabda: nekem szüleim építetteék 1977bena házat saját erőből, most három éve felújítottuk, átalakítottuk két lakásossá kölcsönből. lett műút és csatorna is, így a telek értéke is emelkedett, valamint Érd divatos lett. most biztos többet ér, mint 20 millió az egész.
szóval nem csak azokra gondolj akik most vettek kecót, sokunknak több generáció pakolta ezt össze.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.06.09. 20:35:37

@Adani: @Kopi3.14: ebbe már ne menjünk bele, rég lejárt. a legnagyobb szája akkor is azoknak volt, akik amúgy sem fizettek egy fillér TBt se. engem pl rohadtul nem érdekelt 300 pénz, de ha a Pityi dokiék tudtak volna belőle egy kicst renoválni azona lerobbant sufnin, az nem lett volna rossz.
tényleg, nem lehetne kalákába kifesteni, lerakni némi padlólapot, stb...?

Adani 2009.06.10. 09:47:25

@Kopi3.14:

De ott biztos nem az fizud 50%-át viszik el különböző adókra. Nézd csak meg, h egy bruttó 200 ezres bérnél mennyi marad nálad. Ahol ennyit vonnak a fizuból ott nincs értelme beszélni semmilyen utólag fizetendő sarcnak. Én sem problémáznék ha fizetni kéne vizitdíjat, hasonlókat ha nem lenne ennyi járulék a fizun, de a kettő együtt már sok. Vagy maradjon a régiben és akkor úgymond a járulékokkal már kifizettél mindent vagy fizess akkor mikor szükséged van rá, de akkor ne vonjanak le vagy ne ennyit. Egyébként egész Európában nálunk a legmagasabbak az adóterhek.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.06.10. 13:26:52

@Adani: és ehhez képest nálunk rohadt alacsonyak a fizuk. engem a mostani árakhoz képest nem érdekelne, ha egy milla lenne a fizum, de levonnának belőle 60%-ot. :)
az a helyzet, hogy a képviselőink meg pont így kapnak. fogalmuk sincs milyen nettó százból élni, költségtérítés nélkül. igazán kipróbálhatnák, tök megváltozna a hozzáálásuk.

Adani 2009.06.10. 22:25:28

@rrroka:

Egyszer mintha a házon kívül műsorban felmerült volna iylen ötlet, h kérjenek meg pár képviselőt ,h éljenek mondjuk nettó 100-ból egy hónapig. Erről tudtok valamit? Vállalta ezt valaki?

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.06.17. 19:41:00

mi van akkor, ha egy ingatlan több ember osztatlan közös tulajdona?
süti beállítások módosítása