Érd-figyelő

Kell egy hely az érdieknek, ahol összegyűjthetik panaszaikat, észrevételeiket, kommentálhatják azokat, és ahol friss híreket is olvashatnak. Ez az Érd figyelő, a BKV-figyelő és a MÁV-figyelő testvére.

A blog egyrészt saját cikkekből, másrészt a Ti észrevételeitekből készül, így ha van ilyen, akkor a BKV- és MÁV figyelőhöz hasonlóan írjátok meg nekünk az erdfigyelo@gmail.com címre.

Friss topikok

  • szereko: Lám- lám, úgy látszik kifáradt a tisztelt adóalany a meddő ingatlanadó vitában. Az új érdi ingatl... (2010.12.14. 22:10) Az új ingatlanadó jó az érdieknek?
  • nzolta: Jó lenne tudni, hogy a sportcsarnok építésénél mennyire figyeltek oda a megújuló energia hasznosít... (2010.08.22. 08:54) Sportcsarnok helyett kísértetkastély
  • scooby doo: Hát nem nagyon tudtam sajnálni a népet... A Gaskó meg amúgyis egy f@sz. (2009.11.21. 22:01) Már vége is a sztrájknak!
  • rrroka: @effe23: hát ez egy fogós kérdés. a chinoin felé nem szoktak lenni ebek, de egyszer találkoztam ké... (2009.10.06. 06:43) Érden futok
  • scooby doo: @Fricy: A Volán mit követ? Semmit. Pl. a 734 reggel 6:30 körül, nem elég a 20 perc, a Bem téren má... (2009.09.23. 20:04) Ütemes menetrend

Linkblog

Már két fantomuszodája van Érdnek

2009.04.10. 10:30 BKV figyelő.hu

Tegnap az MTV Szempont című műsorában végre megnézhették az érdiek azt az uszodát, és rendezvénycsarnokot, amibe elkészülése óta eddig nem mehettek be. Azt kell mondjam, hogy kívülről-belülről gyönyörű. Sportpálya, lelátó, medence, minden van, és ott rohad üresen, a volt polgármester szerint politikai vita miatt.

T. Mészáros András jelenlegi polgármester szerint az uszoda nem ér annyit, amennyit kérnek érte, beázik, és a medence elhelyezésével is vannak hibák. Döcsakovszky Béla szerint a létesítmény ennyit ér, nem ázik be, és a medence elhelyezésével sincs semmi baj, a szülők még gyermekeiket is nézhetik, ahogyan úsznak.

"A város polgármestere az InfoRádióban elmondta: az uszoda nem ér annyit, amennyiről a szerződés szól. Érdnek ugyanis húsz éven át, évente mintegy 600 millió forintjában kerülne az uszoda lízingelése és fenntartása.”

Engem személy szerint nem érdekel, hogy ki mennyit fizet, és miért. Véleményem az, hogy az érdi lakosok megérnek ennyit. Egy sportcsarnok fenntartása, üzemeltetése költséges. Mészáros szerint az előző városvezetés szórta az érdiek pénzét, kétes szerződéseket kötött csak azért, hogy felépülhessen az uszoda. Tény, hogy az előző városvezetés költött a polgárokra, olyan beruházások indultak meg, amire évtizedekkel ezelőtt vártak az itteniek. És az is egyértelmű, hogy akkoriban a közbiztonság is nagyobb volt, voltak még rendőrök az utcán.

A Mészáros féle városvezetés az uszoda mellé alig egy kilométerrel egy új „uszodát” építettet, közel 300 millió forintért. Az uszoda az egyik felújított iskola mellett lesz, és csak egy tanmedencéje lesz. A városvezetés mégis úgy hirdette, hogy ide járhatnak majd fürödni az érdiek.

Döcsakovszky megjegyezte, hogy a pénzszórás az, amit a jelenlegi vezetés csinál. A meglévő uszodát nem fizetik, mert drága, a közvetlen közelébe pedig egy kisebbet, építtetett az adófizetők pénzén.

Mi ez, ha nem politikai harc?

20 komment

Címkék: önkormányzat központ uszoda érd sportcsarnok döcsakovszky t.meszaros

A bejegyzés trackback címe:

https://erdfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr461057316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.04.10. 12:10:47

egyébként csak légvonalban egy km, de mivel ott a vasút, így 2,5 kirire van a két uszoda. egyébként 60000 emberre a kettő se sok, csak működjenek már! nyilván a nagyobb és jobb közlekedésű sportcsarnokba többen járnának,a kicsi eldugottba meg nem.

br · http://www.szalaiannamaria.net 2009.04.10. 14:56:11

20*600 = 12 milliárd vs. 300 millió.

*khm*

kondi2005 2009.04.10. 17:29:20

"az előző városvezetés költött a polgárokra"
Talán úgy érted, magára?
És mi a pénzszórás azon, hogyha valamit nem fizetsz?

"Engem személy szerint nem érdekel, hogy ki mennyit fizet, és miért. Véleményem az, hogy az érdi lakosok megérnek ennyit."
Ember, te magad vagy az élő szocializmus. Megérdemled mi? És nem érdekel, ki fizeti, ugye? Hát elárulom: Te fizeted. 12 milliárd egy ekkora komplexumért...valóban megérdemled.

"akkoriban a közbiztonság is nagyobb volt, voltak még rendőrök az utcán"
szerinted ez önkormányzati hatáskör? Kádár alatt jobb volt...pff!

Izzadtságszagú cikk!

kondi2005 2009.04.10. 17:39:09

Kissé végiggondolva az önkormányzat elég jól védte az érdi lakosok érdekét:
- adva volt egy szabálytalan, áterőltetett és - legalábbis pénzügyileg - nagyon kedvezőtlen szerződés. Ezt sikerült bírósági úton érvényteleníteni.
- az önkormányzat tárgyalásokat folytat a komplexum hasznosításáról, természetesen MÁS ÁRON. Mit gondoltok, mi az építők érdeke? Az, hogy álljon a pénzük egy nem használt sportcsarnokban? Nem, ezért meg fognak egyezni. Lehet majd használni az uszodát, csak kevesebbe fog kerülni.

bandeenator · http://kritika3.blog.hu 2009.04.10. 17:42:32

A közbiztonság országosan rossz, nem csak nálatok.

Az ilyen építkezéseken lehet nagyokat kaszálni. A beruházás-sorozaton is sok lenyúlás volt.
És persze, h a baloldal ártani akar a jobbnak, és fordítva is.

De mondok még példát: homokóra. Azt is fenntartjuk, de hogy minek?

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2009.04.10. 17:59:37

@kondi2005:

Jól védte, és tényleg igaza van, hogy egy olcsóbban is adható ingatlant nem vesz meg drágán. Amivel baj van az a folyamatos csatározás és ez a folytonos politikai harc, amivel az emberek töke már tele van.

Mutogatnak az előzőekre, közben szinte ugyan azt csinálják, ami miatt a másikat cseszegetik.

Olvasod egyébként a helyi újságokat?

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2009.04.10. 18:00:14

@br: Hasonlítsd össze a két épületet:)

Érdlakó 2009.04.10. 19:26:37

"Tény, hogy az előző városvezetés költött a polgárokra, olyan beruházások indultak meg, amire évtizedekkel ezelőtt vártak az itteniek."
Áruld már el, hogy mit költött az önkormányzat pénzéből beruházásokra Döcsakovszky?
Ami épült, azt jórészt magánbefektetők építették (StopShop, Tesco, társasházak).

"Egy sportcsarnok fenntartása, üzemeltetése költséges." Valaki kiszámolta, hogy ha ingyen (!!!) a bank odaadná a városnak az általa 2,6 milliárdra taksált épületet, annak fenntartásához 300 millió Ft kellene évente (a kiadásokból levonva az elérhető bevételeket). Ez pont annyi, mint amennyi építményadót az érdiek befizetnek egy évben. Tehát ahhoz, hogy legyen Sportcsarnok, meg kellene duplázni a fizetendő építményadót!

Nézd meg, az egész országban sorra dőlnek be az önkormányzatok, akik ilyent bevállaltak:
"Ma még senki sem sejti, hogy a jövőben hány kisváros és község kényszerül bezárni alig pár éve épített uszodáját vagy tornatermét. Nagy kérdés, hogy a PPP-programban megvalósuló 37 sportlétesítményre fölvett hitellel és az üzemelési költségekkel bírnak-e az önkormányzatok. Ebben a konstrukcióban magánvállalkozás építi, finanszírozza és üzemelteti a létesítményt, s költségeit az állam és az érintett önkormányzat - fele-fele arányban - tizenöt éven át törleszti.

Országszerte huszonhét PPP-létesítmény működik már, s gazdáik bevallják, hogy belerokkannak a költségekbe. Pedig e települések tudhatták, mekkora terhet ró rájuk a törlesztés, ám, úgy tűnik, mintha jobb időkben bíztak volna, abban, hogy majd csak lesz valahogy. És lett. Lett energiaár-emelés, csökkenő önkormányzati bevétel és kevesebb állami támogatás."
nol.hu/archivum/lap-20090221-20090221_2-20

Érdlakó 2009.04.10. 19:30:08

"A probléma az, hogy a kacsaúsztató építésénél feketemunkásokat találtak, ezért az építkezés leállt,"

Ne haragudj, de honnan veszed ezt a baromságot?

Az építkezés folyik tovább, a kivitelező, aki eredetileg vállalta, csődbe ment, de egy hét alatt felvonult az újabb kivitelező, aki vállalta, hogy határidőre meglesz.
Olvasol mondjuk Érdi Újságot?

Érdlakó 2009.04.10. 19:39:26

Teljesen igazad van: az emberek töke tele van a politikai csatározásokkal. Ezért is gusztustalan az, hogy egy drága, törvénytelenségekkel tűzdelt beruházás esetén a volt polgármester jó nagyot füllent. Azt mondja, hogy politikai oka van annak, hogy nem adják át. Pedig semmi politika nincs benne: kőkemény gazdasági racionalitás.

Egy ilyen bemondás után azonban az emberek gyanakodni kezdenek, hogy biztos van benne valami. És máris mindkét oldalt szidják, hogy "már megint veszekednek". Pedig a polgármester (TMA) a megoldásra törekszik, arra, hogy legyen pénz a sportcsarnok működtetésére is abból, hogy a mellette levő telkeket megfejlesztik. De erről nem szokás beszélni, mert ez unalmas dolog és nem olyan jó kis bulváros....

Mondjuk azt a kérdést egy racionálisan gondolkodó embernek illene feltenni magának, hogy miből épül Gárdonyi Iskola, orvosi szakrendelő és nappali kórház, miből valósul meg a felszíni vízelvezetés és a csatornázás, ha a pénzt elköltjük sportcsarnokra, mert "az jár nekünk"...?

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2009.04.10. 21:15:25

@Érdlakó:

Igen, pont a tegnapi számban volt benne, hogy megtalálták az új fővállalkozót. A fekete munkásos verziót egy fórumon olvastam, majd megkeresem, ha lesz egy kis időm.

Részben igazat adok neked, tényleg meg lehet ezt oldani olcsóbban is, mondom, nem ezzel van itt az alapvető probléma.

Erról nincs valami infód, hogy a jegybevételekből, egyebekből mennyi bevételük lehetne egy évben?

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.04.11. 07:30:26

@Érdlakó: látod, te is politikát csinálsz a dologból és gyalázkodsz! ilyen a politikai hangulat ma. ha vmit máshogy lát a másik, akkor az egy rohadék. nem egyből le kell baszni BKV-t és kis komcsinak elkönyvelni, hanem elmondani neki, mindenkinek, hogy nem egészen ez a helyzet, mert én úgy tudom, hogy ez meg ez van.
nem célunk ezen a blogon politikai csatározásokba bocsátkozni, itt most nem a jobb vagy baloldalról van szó, hanem hogy az érdieknek legyen infója, tudják m i folyik, mik történnek.
szuper hogy végre van egy jobboldali fanatikus kommentelő... :(

Érdlakó 2009.04.11. 08:54:10

@rrroka: Kedves rrroka!
Egyáltalán nem áll szándékomban politikát említeni, sőt! Épp azt mondom, hogy az a gusztustalan, hogy védekezésként valaki politikai ügyet akar csinálni egy kőkemény gazdasági ügyből, mert azt hiszi, hogy a felelősség terítésével az övé kisebb lesz (konkrétan a volt polgármesterre gondolok). Sajnos úgy tűnik, sikeres stratégia, mert a mai hangulatban annyira undorodnak sokan a politikától, hogy ha valaki erre hivatkozik, attól kezdve megszűnik az értelmes párbeszéd esélye. (Kérlek, mutasd meg azt a mondatot vagy mondatrészt, ahol a kommentben gyalázkodtam... Szerintem nincs ilyen, egyetlen egy kicsit erősebb fogalmazás volt a téves információ esetén, amiért így utólag is bocs...).

Azért írtam be ide, hogy mindenki a teljes információk birtokában alkothasson véleményt. Ez talán nem gyalázkodás...?

Én egyébként örvendek BKVFigyelő blogjának, szerintem nagyon kell egy ilyen, aki nyitott szemmel jár a városban és felfigyel minden anomáliára. Ha ez azzal is párosul, hogy ha objektív információk birtokában meg lehet vitatni, hogy mi, miért van, akkor mindegyikünknek jó lesz, akik itt lakunk!

Érdlakó 2009.04.11. 09:01:03

@BKV figyelő: De, a működtetésre létrehozott cég egyik igazgatója (a háromból) egyszer úgy nyilatkozott, hogy kb. évente 12 millió Ft bevétel érhető el a fizetős vendégektől. Szerintem ez nagyon kevés, ennek minimum háromszorosa elérhető reálisan.

Azért csak a fizetős vendégekkel számolt, mert a sportegyesületek részére a város ígéretet tett, hogy nem kell külön fizetni érte. Ami logikus is, mert ha fizetnének is, azt csak a városi támogatásból tennék, tehát egyik zsebből a másikba.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.04.11. 18:04:37

@Érdlakó: rendben, igazad van, túlreagáltam. :) sok volt nekem mostanában az ilyesmiből, de a higgadt válaszkommented után kicsit szégyellem magam. részemről nincs gond, remélem felőled sem!

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.04.14. 13:56:20

kicsit beleolvasgattam az index érdiek fórumába, és találtam egy olyan hsz-t, h "egyetlen fillér közpénz sincs a nagy sportcsarnokban"
itten: forum.index.hu/Article/showArticle?t=9079408&la=89461534
ez: #36448
ha vkinek van kedve nézze meg a abelinkelt videót, nekem most van más dolgom is. :)
erditv.hu/index.php/videotar.html?task=videodirectlink&id=618

Érdlakó 2009.04.19. 11:36:27

Utánanéztem annak, amit "kacsausztatónak" neveztek lekicsinylően itt fenn.

Nos nem egy, hanem két medence lesz. A kisebbik kb. akkora, mint a "nagy" uszoda kis medencéje (11X6 m, 90 cm mély)

A nagyobbik medence 11X 25 m-es lesz, 180 cm mély (a "nagy" uszodában a versenysportok-pl vizilabda- céljára lesz kialakítva a 11X 33 m-es medence)

Ez hozzátartozik a tényekhez.
Szerintem a kettő kiegészíti egymást funkcionálisan. És a "kicsi" sem annyira kicsi...

Érdlakó 2009.04.19. 11:37:21

@BKV figyelő: Megtaláltad, hogy hol utaltak feketemunkásokra?

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2009.04.19. 11:43:16

@Érdlakó:

Nem, és az a baj, hogy a fórum neve sem jut eszembe sajnos. Nincs időm most átnyálazni 20-30 ezer hozzászólást. Addig kiszedem ezt a mondatot.

Jegkoko 2009.04.26. 13:00:01

szerintem is szánalmas amit az érdi vezetés csinál, nem csináltak az elmúlt 2 évben.A sportcsarnokot a mai napig nem adták át, mert az még az előző vezetés idején készült és nehogymár legyen érdnek saját uszodája, meg az is nevetséges volt amit a vasúti aluljáróval caináltak, azt is legalább 1 évig húzták mire végre átadták. De sajnos itt a szomszédba se jobb a helyzet, a vezetés felvett 1.5 milliárd ft ot és épített belőle egy hasznavehetetélen társasházat, hm fantasztikus.Bezzeg igértek csatornát meg toronyórát láncostúl, gratulánlok a sok birkának akik ezeket a barmokat megszavazta.
süti beállítások módosítása