Érd-figyelő

Kell egy hely az érdieknek, ahol összegyűjthetik panaszaikat, észrevételeiket, kommentálhatják azokat, és ahol friss híreket is olvashatnak. Ez az Érd figyelő, a BKV-figyelő és a MÁV-figyelő testvére.

A blog egyrészt saját cikkekből, másrészt a Ti észrevételeitekből készül, így ha van ilyen, akkor a BKV- és MÁV figyelőhöz hasonlóan írjátok meg nekünk az erdfigyelo@gmail.com címre.

Friss topikok

  • szereko: Lám- lám, úgy látszik kifáradt a tisztelt adóalany a meddő ingatlanadó vitában. Az új érdi ingatl... (2010.12.14. 22:10) Az új ingatlanadó jó az érdieknek?
  • nzolta: Jó lenne tudni, hogy a sportcsarnok építésénél mennyire figyeltek oda a megújuló energia hasznosít... (2010.08.22. 08:54) Sportcsarnok helyett kísértetkastély
  • scooby doo: Hát nem nagyon tudtam sajnálni a népet... A Gaskó meg amúgyis egy f@sz. (2009.11.21. 22:01) Már vége is a sztrájknak!
  • rrroka: @effe23: hát ez egy fogós kérdés. a chinoin felé nem szoktak lenni ebek, de egyszer találkoztam ké... (2009.10.06. 06:43) Érden futok
  • scooby doo: @Fricy: A Volán mit követ? Semmit. Pl. a 734 reggel 6:30 körül, nem elég a 20 perc, a Bem téren má... (2009.09.23. 20:04) Ütemes menetrend

Linkblog

Érden futok

2009.09.25. 20:12 rrroka


Jó három éve kezdtem újra aktívan futni. Aktívan, az azt jelenti, hogy hetente egy-háromszor, és néha elmegyek egy-egy utcai futóversenyre, max félmaratonig, ahol leginkább önmagammal küzdök.
Érden eleinte nehéz volt pályát találnom, mert bármerre indulok a rohadék dombokkal találtam szemben magam. Ezt az adottságot egy ideje előnyként fogom fel, hiszen a dombos edzés a téli alapozás alapja. Kibékültem, sőt megszerettem a Tusculánumtól kezdődő, M7-en túl vezető dombokat. Egyik kedvenc pályám az Ürmös utcai emelkedő és annak folytatása egészen az Iparos utca végéig, majd vissza, sőt jókedvemben , vagy ha futótárssal vagyok, akkor még visszafele egy kerülő is belefér az Érdkörbe útvonalán az Alsó- és Felsővölgyi utca felé, hiszen ez kicsit kevésbé meredek lejtő és pár kirivel több hazáig.
Városunk marha nagy és marha sokan is élünk benne, de nem sok futóval szoktam találkozni. A duna-gáton van a legnagyobb  forgalom, ezen a majdnem méterre pontosan 5 kilométeres betonozott úton akár 5-6 futóval is össze lehet akadni. Bár legtöbbször zenével a fülemben futok, azért mindig oda szoktam mondani egy hellóhajrát a kollégáknak, és a legtöbben értékelik is, és visszaköszönnek.
Sík terepre vágyva szoktam még a Chinoin felé futni a Sárd utcán a két vasút között, majd a gyár előtt a körforgalomig, de ezen a részen az M6 óta kicsit nagyobba forgalom, figyelni kell.  Meg kell említenem, hogy itt van egy futó szempontból fontos elem: közcsap a Sárd utca végén. Ilyennel már nagyon ritkán lehet csak találkozni, a Szövő utcában a dombokon szerencsére szintén van kettő is. Ám Ófalu irányába meg kell elégednünk a langyos és ...khm... jellegzetes szagú gyógyvízzel, ami nyáron mondjuk nem a legfrissítőbb, de jobb, mint a  semmi.
Érden egyetlen szervezett futóeseményről tudok: minden hónap harmadik szombatján reggel 9 órakor indul Parkvárosban a Burkoló utca végéről egy hendikep rendszerű 5 kiris futás. Ez azt jelenti, hogy a lassabb futók előbb startolnak, a gyorsabbak pedig szakaszosan utánuk, így nagyjából egyszerre érnek be egymást motiválva. Sajnos erre a futásra még sosem jutottam el, mert valahogy mindig foglalt a harmadik szombatom, ahogy a múlt heti is az volt. Legközelebb október 16-án lesz, mostmár tényleg illene eljutnom oda...
Veletek össze lehet valamerre futni?

7 komment

Címkék: sport szórakozás futás közösségi érd

A bejegyzés trackback címe:

https://erdfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr51407204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Érdlakó 2009.09.25. 21:02:19

Kedvet csináltál egy összefutásra! :)

Lemúr Miki · http://hosszutav.blog.hu/ 2009.09.25. 23:37:15

Erről a Burkoló-utcás futásról nem tudtam. Ha túlélem a maratont, lehet, hogy elnézek. :)

Ha egyedül futok, akkor kizárólag a gáton tolom. Vszleg azért, mert közben nagyon elmerülök a gondolataimban, és itt nem kell figyelni a forgalomra, a járókelőkre, az út egyenetlenségeire, csak oda-vissza, oda-vissza...

Lemúr Miki · http://hosszutav.blog.hu/ 2009.09.25. 23:40:25

Érdekelne viszont, hogy hol van még Érden, vagy akár távolabbi környékén jól futható, 10-20 km-es útvonal, minimális forgalommal, optimális esetben földúton. Tudsz ilyet?

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.09.26. 07:56:08

@Lemúr Miki: ha a tárnokin végigmész és az utolsó házaknál felkanyarodsz a fundoklia völgy felé, akkor ott végig erdős-mezős területen lehet futni egészen át az M7en sóskútig. kicsit köves, akadhat néhány kutya. ez az őútvonal pl: futoterkep.hu/utvonal/f04pii/ kicsit dombos, de nem ürmös utca szinten, és a tetején el lehet menni balra, ott van az m7 fölötti átjáró a doberdóra, ahol már csak az illegális szemét kupacait kell kikerülni. :)

effe23 2009.10.05. 16:43:02

én csak az 1000%-ban kutyamentes helyeken merek futni. tudnál ilyet is ajánlani?
sajnos a Fundoklia völgyben találkoztunk már kutyákkal és a gáton is láttam 1-2 harci ebet (igaz, utóbbiak gazdikkal voltak, de számomra úgy is félelmetesek). :(

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.10.06. 06:43:59

@effe23: hát ez egy fogós kérdés. a chinoin felé nem szoktak lenni ebek, de egyszer találkoztam két kocával... :D egész érden bárhol össze lehet futni kóborkutyákkal, de tapasztalatom szerint nem mutatnak nagy érdeklődést a futókkal szemben, persze elég egyetlen ellenpéldával szembesülni. a fundoklia felé tényleg szoktak lenni, az ottlakók liberális kerítésprogramjából kifolyólag. :)
a gáton kultúrált kutyások vannak, emberekhez, futókhoz, bringásokhoz szokott blökikkel, oda nyugodtan mehetsz, sokat futok arra és sosem volt gond. a kutya akkor támad, ha fél, és gazdival nem félnek, inkább elvannak a saját dolgaikkal. a legveszélyesebbek a területvédő kutyák, akikkel nyitott kocsibeállókban lehet összefutni, velük úgy kell elbánni, hogy szembefordulva, kiabálva, fegyelmezve lassan elhátrálsz, amíg már nem az ő pályáján vagy és megnyugszik, vagy visszahúzódik.
a kutyasíp meg gázspray szerintem nem megoldás, mindenkinek rosszat tesz hosszútávon.
süti beállítások módosítása